Ga jij heuvels en trails uit de weg?

trail running ChiRunning 4

Niet iedereen vindt het lopen van heuvels en trails makkelijk. Dit zijn dingen die ik vaak hoor:
• Ik krijg pijn in mijn knieën als ik veel heuvelaf loop
• Ik krijg pijn in mijn kuiten en achillespezen als ik veel omhoog loop
• Ik verzuur en krijg zware benen als ik langer omhoog loop
• Ik vind het lastig om op ongelijke ondergrond te lopen
• Ik vind het lastig om veel obstakels op mijn pad te vinden

Lees meer...

Wu Wei

WuWeiFeature2

Vind je hardlopen te veel geploeter? Vind je je tempo tegenvallen voor de inspanning die je levert? Ben je eerder moe dan je zou willen? Dan werk je waarschijnlijk te hard. Je dóet te veel. Als je makkelijker wilt lopen, doe dan minder. Laat het gaan, laat het los. Je zit jezelf in de weg.

Lees meer...

Looptechniek en barefoot-style

barefoot

Barefoot-style hardlopen, er is veel belangstelling voor. Het gaat hier niet zozeer om het echt op blote voeten lopen, dat doen nog steeds vrij weinig mensen, maar om het hardlopen op minimalistische schoenen, zodat het lopen op blote voeten enigszins wordt benaderd. Die minimalistische schoenen kunnen variëren van Luna-sandalen tot Vibram FiveFingers tot min of meer gewone schoenen met heel weinig demping. Bijna ieder zichzelf respecterend hardloopschoenenmerk heeft inmiddels wel een barefoot-style versie.

Lees meer...

Mindful hardlopen

Volgend jaar organiseren we ons weekend Mindful ChiRunning al voor de 13e keer, waarvan de laatste 10 met onze Mindfulness-trainster en ChiRunner Kiki Nelissen. Natuurlijk is “MIndful ChiRunning” een beetje dubbelop: ChiRunning is immers per definitie mindful, de hele methode is erop gebaseerd. En dat is ook goed, want als je jezelf wilt verbeteren in een sport (of wat dan ook), kun je niet anders dan mindful bezig zijn. Dit is zoals het bij ChiRunning werkt.

Lees meer...

Techniekgericht trainen voor betere prestaties

  • Door Marion Meesters
beer1

ChiRunning biedt een procesgerichte aanpak voor betere prestaties. Verbeter je looptechniek en je wordt vanzelf sneller. Of je kunt met dezelfde snelheid verder lopen. In de Performance Training leer je hoe je dit voor elkaar krijgt.

Lees meer...

De zuurstofparadox

Nose breathing

Mensen, en ook sporters, zijn vaak slecht geïnformeerd over hoe onze ademhaling ons lichaam beïnvloedt. Laatst werd er door ProRun een artikel aangehaald uit de Guardian waarin werd beweerd dat je bij hardlopen direct vanaf het begin grote teugen lucht door je mond moet inademen. Maar dat is niet waar. Sterker nog: grote ademteugen werken averechts. Door dit te doen, verminder je je prestatievermogen.

Lees meer...

ChiRunning en Total Immersion zijn als broer en zus

Alignment swimming running

Zwemmend je looptechniek verbeteren en lopend je zwemtechniek verbeteren. Is dat mogelijk? Als je loopt met ChiRunning en zwemt met Total Immersion dan kan dat echt. Werken met aandachtspunten, bewegen vanuit je kern, een sterke houding, veel ontspanning in armen en benen, meewerken met de krachten die je tegenkomt, voorkomen van blessures en gerichte oefeningen waarmee je je de techniek stap voor stap eigen maakt. Dit gaat op voor ChiRunning en voor Total Immersion.

Lees meer...

Stille Kracht

  • Door Standaard Beheerder
chi2

Wat is dat nou? Kracht? Bij ChiRunning? Jazeker, ook ChiRunners zetten kracht in als ze sneller willen lopen. De accenten liggen alleen anders dan bij de traditionele manier van hardlopen: kracht vanuit de kern en niet vanuit de benen, kracht in combinatie met ontspanning.

Lees meer...

Verbeter je hardlopen, begin bij jezelf

blessure

Voordat ik aan ChiRunning begon, had ik enorm vaak blessures. Meestal kuitblessures, maar ook had ik altijd pijnlijke achillespezen. Na het hardlopen deed ik altijd ijs op beide achillespezen. Ik dacht toen overigens dat dat normaal was, iets dat gewoon bij hardlopen hoort. De ergste blessure die ik gehad heb, was plantair fasciitis, een ontsteking van de peesplaat onder de voet.

Lees meer...

Luisteren naar je lichaam

body sensing

Er wordt altijd gezegd dat je moet luisteren naar je lichaam, maar wat is dat nu precies? Hoe doe je dat? Bij ChiRunning noemen we luisteren naar je lichaam “Body Sensing”. Het gaat erom dat je zo neutraal mogelijk waarneemt wat er gebeurt in je lichaam. Op basis van deze waarneming kun je beslissingen nemen over wat je moet doen. Moet je iets veranderen in je techniek, moet je iets langzamer, mag je iets sneller, kun je nog wat beter hellen of nog iets meer ontspannen, moet je misschien stoppen en rust nemen? Vervolgens neem je waar wat de verandering teweeg brengt in je lichaam. Of je constateert dat het prima gaat en verandert helemaal niets, maar ook dan moet je toch weer even voelen of alles nog steeds goed gaat. Klinkt makkelijk, toch?

Lees meer...

Een minicollege waarover eigenlijk?

  • Door Marion Meesters
hiellanding

Steef Bredeweg zegt in een minicollege in de Volkskrant dat looptechniek niet belangrijk is. Marion Meesters legt uit waarom hij ongelijk heeft. Een goede hardlooptechniek vermindert de impact met de weg. Zo wordt de kans op blessures kleiner.

Lees meer...

Neusademhaling 2.0

neusademhaling

Degenen die me al een poosje volgen, weten dat ademhaling een belangrijk onderwerp voor me is. Ik ben al heel lang met de volledige neusademhaling bezig en heb die manier van ademhalen verheven tot een “way of life”. In De Kracht van ChiRunning stel ik dat je door oefening de volledige neusademhaling kunt blijven toepassen tot op hoge inspanningsniveaus. Mijn eigen intuïtieve benadering wordt nu wetenschappelijk onderbouwd door Patrick McKeown in zijn onlangs uitgekomen boek The Oxygen Advantage. Naast een groot pleidooi voor de neusademhaling onder alle omstandigheden, bevat het boek een aantal nieuwe oefeningen die mij erg aanspreken.

Lees meer...

Oxygen Advantage & Energy Control

Duinmeer Heerenduinen

Oxygen Advantage is gericht op het verbeteren van de ademhaling in rust en tijdens sport, zodat de zuurstofopname in de spieren, organen en weefsels wordt verbeterd. Dit leidt tot een betere gezondheid én betere sportprestaties. Energy Control is gebaseerd op hartslagvariabiliteit (HRV). HRV is de variatie in tijd tussen twee opeenvolgende hartslagen. De HRV geeft ons inzicht in onze gezondheid en wordt tevens gebruikt voor het vaststellen van trainingszones.

Lees meer...

Wat is ChiRunning & ChiWalking?

ChiRunning Terschelling Groep

Als je ziet hoeveel er geschreven wordt over hardloopblessures, dan zou je denken dat blessures voor hardlopers een ‘fact of life’ zijn: je moet er kennelijk mee leren leven. Maar niets is natuurlijk minder waar. Blessurevrij hardlopen behoort wel degelijk tot de mogelijkheden. ChiRunning is een manier van hardlopen waarbij je op een andere manier met je lichaam en met hardlopen omgaat. Je haalt op een gezonde manier het beste uit jezelf.

Lees meer...

Voeten als steunzolen

Afrikaan loopt op natuurlijke steunzool

In een artikel van het Radboud UMC werden de voeten van Afrikanen vergeleken met de voeten van Nederlanders: Afrikaan loopt op natuurlijke steunzool. Het blijkt dat in Westerse landen veel meer voetklachten voorkomen dan in Afrikaanse landen. Er worden verschillen geconstateerd in de bouw van de voet en in de techniek van de afwikkeling. Afrikanen hebben plattere voeten dan Nederlanders en in de afwikkeling verdelen ze de druk anders over midden- en voorvoet: Afrikanen blijven langer op de middenvoet en minder lang op de voorvoet dan Nederlanders. Al met al wordt de druk over een groter oppervlakte verdeeld. De conclusie van het onderzoek is dat Afrikanen als het ware ingebouwde steunzolen hebben.

Lees meer...

Een schema is een schema is een schema

Berenloop

Pas geleden kreeg op Twitter de vraag: is 14 km trainen voor de marathon genoeg of zijn Stans en Koen gek geworden? Hierbij werd verwezen naar een blog van Koen. Mijn antwoord was dat daar meer over te zeggen valt dan ik in 140 tekens kan krijgen. Daarom nu dit blogje, waarin ik iets meer tekens heb om antwoord te geven.

Lees meer...

Meten is weten

Marion Meesters

Binnen op een loopband hardlopen met een groot plastic gasmasker strak over je gezicht getrokken, is op z’n minst een uitdaging te noemen, zeker als je lichtelijk astmatisch, lichtelijk claustrofobisch en lichtelijk verkouden bent. Ik ben die uitdaging toch aangegaan, omdat ik meer wilde weten over mijn conditie. Op de foto is het mondstuk overigens nog niet aangesloten.

Lees meer...

De beste schokdemper ben je zelf!

ChiRunning-schokdemper

Door een wat ongelukkige val heb ik mijn ribben en borstbeen gekneusd. Dat is, zoals ervaringsdeskundigen zullen weten, een behoorlijk pijnlijke aangelegenheid. Ademen lijkt opeens iets dat je beter niet kunt doen en je wilt al helemaal niet lachen, hoesten of (het allerergste) niezen!

Lees meer...

Nogmaals schoenen....

topo athletic st 2 aqua ice collections

Er is geen onderwerp waar onder hardlopers zoveel over wordt gepraat als over hardloopschoenen. Sommige mensen vinden dat wat oppervlakkig en praten liever over diepzinniger onderwerpen, maar ik vind het niet zo gek dat juist schoenen (of het weglaten daarvan) zo hoog op de prioriteitenlijst staan van hardlopers. Je voeten zijn immers zo’n 180 keer per minuut, meer dan 10.000 keer per uur, je contactpunt met de grond.

Lees meer...